Services

How can we help you?

Web design

Fusce sagittis et nisi in feugiat

SEO Services

Fusce sagittis et nisi in feugiat

eCommerce

Fusce sagittis et nisi in feugiat

Social media marketing

Fusce sagittis et nisi in feugiat

Advertisement

Fusce sagittis et nisi in feugiat

Alles over je website

Hoe een wordpress website beveiligen?

Tips om optimaal je WordPress website te beveiligen

arrow

Waarom een WordPress website beveiligen?

Het beveiligen van een WordPress-website is van groot belang vanwege verschillende redenen:

 

  1. Bescherming tegen Hackers: WordPress is een van de meest populaire CMS ter wereld, waardoor het een aantrekkelijk doelwit is voor hackers. Ze kunnen proberen in te breken in je website om gevoelige gegevens te stelen, schadelijke code toe te voegen of je website volledig over te nemen.
  2. Gegevensbescherming: Als je persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelt, zoals e-mailadressen of betalingsinformatie, ben je wettelijk verplicht om deze gegevens te beschermen. Een beveiligingsinbreuk kan leiden tot inbreuken op de privacy en juridische problemen. Zie hiervoor de rubriek GDPR.
  3. Vertrouwen van Gebruikers: Een beveiligde website straalt vertrouwen uit naar je gebruikers. Als je website gehackt wordt en malware verspreidt, kunnen bezoekers terughoudend worden om je website te bezoeken of zaken met je te doen.
  4. SEO en Reputatie: Google en andere zoekmachines kunnen je website negatief beoordelen als ze malware detecteren. Dit kan leiden tot een lagere rangschikking in zoekresultaten en schade toebrengen aan je online reputatie.
  5. Beschikbaarheid: Hackers kunnen je website offline halen of de werking ervan verstoren. Door beveiligingsmaatregelen te nemen, zorg je ervoor dat je website moeilijker te hacken is en beschikbaar blijft voor je bezoekers.

Een goed beveiligde WordPress Hosting provider

Het kiezen van een goed beveiligde hostingprovider is essentieel om de veiligheid van je website te waarborgen. Hier zijn enkele kenmerken en criteria om op te letten bij het herkennen van een goed beveiligde hostingprovider:

SSL-Certificaat: Een goede hostingprovider biedt gratis SSL-certificaten aan, waarmee je website via een beveiligde HTTPS-verbinding wordt bereikt. Dit zorgt voor versleutelde gegevensoverdracht tussen je website en de gebruikers.

Firewalls: De hostingprovider moet geavanceerde firewalls implementeren, zowel op serverniveau als op applicatieniveau, om schadelijk verkeer en hackingpogingen te blokkeren.

Malware Scans en Verwijdering: Een beveiligde hostingprovider voert regelmatig malware- en viruscontroles uit op de servers en kan schadelijke code automatisch verwijderen.

Regelmatige Back-ups: Een betrouwbare hostingprovider biedt regelmatige back-upopties aan, zodat je je website kunt herstellen in geval van een beveiligingsincident.

Server Beveiliging en Patching: De hostingprovider moet actief servers patchen en updaten om kwetsbaarheden te verhelpen en te beschermen tegen bekende beveiligingslekken.

DDoS-Bescherming: Hostingproviders met DDoS-bescherming kunnen je website helpen beschermen tegen distributieaanvallen die gericht zijn op het overbelasten van je server.

Strikte Toegangscontrole: Een goede hostingprovider beperkt de toegang tot servers en systemen tot geautoriseerd personeel en implementeert sterke authenticatiemethoden.

Regelmatige Monitoring en Logboekregistratie: De provider moet voortdurend serveractiviteiten en logboeken bewaken om ongewone activiteiten of aanvallen snel te detecteren.

Geïsoleerde Accounts: Zorg ervoor dat de hostingprovider de accounts van klanten scheidt om te voorkomen dat een aanval op één website andere websites op dezelfde server beïnvloedt.

Updates en Ondersteuning: Een goede hostingprovider biedt snelle en deskundige technische ondersteuning en kan je helpen bij het oplossen van beveiligingsgerelateerde problemen.

Redundantie en Failover: Hostingproviders met redundante infrastructuur en failover-mogelijkheden zorgen ervoor dat je website beschikbaar blijft, zelfs als er zich storingen voordoen.

Reviews en Reputatie: Lees reviews en beoordelingen van andere klanten om inzicht te krijgen in de ervaring van andere gebruikers met betrekking tot de beveiliging en betrouwbaarheid van de hostingprovider.

Beveiligingsbeleid en -certificeringen: Controleer of de hostingprovider een duidelijk beveiligingsbeleid heeft en mogelijk certificeringen heeft behaald, zoals ISO 27001, die aangeven dat ze strikte beveiligingsstandaarden volgen.

Regelmatige Beveiligingsupdates en Aankondigingen: Een transparante hostingprovider deelt regelmatig informatie over beveiligingsupdates en eventuele beveiligingsincidenten die van invloed kunnen zijn op klanten.

Je WordPress database veiliger maken

Tijdens de installatie van WordPress kun je een voorvoegsel (prefix) kiezen voor je databasetabellen. Wijzig dit standaardvoorvoegsel om het moeilijker te maken voor aanvallers om je database te targeten. Geef een unieke databasenaam in, verschillend van je domainnaam en zorg ervoor dat je database-inloggegevens sterk zijn.

Gebruik de laatste PHP versie

Als je bij een WordPress-host zit die cPanel gebruikt, kan je normaliter van PHP-versie wisselen door op ‘PHP Select’ te klikken

Sterke gebruikersnamen en paswoorden

Tijdens de installatie van WordPress, kies sterke inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) voor het beheerdersaccount. Gebruik geen standaardnamen zoals “admin” of “administrator” en zorg voor een complex wachtwoord.

Bestands- en Mapmachtigingen

Stel de juiste bestands- en mapmachtigingen in op je server om onbevoegde toegang te voorkomen. De meeste mappen moeten een machtiging van 755 hebben, en bestanden 644.

Installeer veilige plugins en thema's

Gebruik alleen plugins en thema’s van betrouwbare bronnen. Vermijd het installeren van verouderde, niet-ondersteunde of potentieel onveilige extensies.

Verwijder onnodige plugins en thema's

Verwijder alle standaard- of niet-gebruikte plugins en thema’s om mogelijke beveiligingslekken te minimaliseren.

Beveilig de wp-config.php

Bescherm het configuratiebestand van WordPress (wp-config.php) met behulp van serverregels om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Update WordPress

Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van WordPress installeert. Updates bevatten vaak beveiligingsverbeteringen om bekende kwetsbaarheden aan te pakken.

Update Thema's

Houd je thema’s up-to-date om eventuele beveiligingskwetsbaarheden te verhelpen.

Gebruik SSL-encryptie

Schakel een SSL-certificaat in om gegevensversleuteling mogelijk te maken, wat helpt bij het beschermen van gegevens tijdens de overdracht.

Beheer gebruikersrollen

Geef alleen de noodzakelijke toegangsrechten aan gebruikers en beheerders

Beperk het aantal Inlogpogingen

Gebruik een beveiligingsplugin om het aantal mislukte inlogpogingen te beperken. Dit voorkomt brute-force aanvallen.

Maak gebruik van een tweefactorauthenticatie (2FA)

Schakel 2FA in om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan het inlogproces. Dit vereist een extra verificatie naast het wachtwoord. Over het algemeen is dit een sms, telefoontje of een wachtwoord dat je binnen een bepaalde tijd moet invoeren (time-based one-time password, oftewel TOTP).

Installeer een beveiligingsplugin

Overweeg het gebruik van beveiligingsplugins zoals Wordfence, Sucuri of iThemes Security. Deze kunnen helpen bij het detecteren en voorkomen van beveiligingsinbreuken.

Maak gebruik van Captcha's in formulieren

Overweeg het gebruik van beveiligingsplugins zoals Wordfence, Sucuri of iThemes Security. Deze kunnen helpen bij het detecteren en voorkomen van beveiligingsinbreuken.

Neem back-ups

Maak regelmatig back-ups van je website, inclusief bestanden en database. Dit helpt bij het herstellen van je site als er iets misgaat.

Monitor de activiteiten op je website

Gebruik logging- en monitoringtools om verdachte activiteiten te identificeren en snel te reageren.

Implementeer een Web Application Firewall (WAF)

Overweeg het gebruik van een WAF om schadelijk verkeer waaronder SQL-injecties, cross-site scripting (XSS), cross-site request forgery (CSRF), DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) en meer te blokkeren voordat het je website bereikt.

Beveilig de XML-RPC endpoint

Als je de XML-RPC-functionaliteit niet nodig hebt, schakel deze dan uit om potentiële aanvalspunten te minimaliseren. Jetpack, een veel gebruikte plugin in WordPress werkt echter met XML-RPC !  XML-RPC uitschakelen verstoort de werking van Jetpack.

Om XML-RPC volledig uit te schakelen, kun je de gratis Disable XML-RPC-API-plugin installeren. Of je kunt het uitschakelen met de premium perfmatters-plugin

Verplaats je wp-config.php bestand

Het is veruit het belangrijkste bestand van je website als het gaat om WordPress-beveiliging. Het bestand bevat database-inloginformatie en beveiligingssleutels die de encryptie van informatie in cookies afhandelen.
Het wp-config.php bestand bevindt zich standaard in de hoofdmap van je WordPress-installatie. Best is deze te verhuizen naar een map die www-ontoegankelijk is.

HTTP security headers

Maak gebruik van HTTP-beveiligingsheaders om je WordPress-beveiliging te verbeteren. Deze worden meestal geconfigureerd op het niveau van de webserver en vertellen de browser hoe hij moet omgaan met de inhoud van je site.  De meest gekende zijn

  • Content-Security Policy
  • X-XSS-Protection
  • Strict-Transport-Security
  • X-Frame-Options
  • Public-key-pins
  • X-Content-Type

Voorkom hotlinking

Hotlinking, ook wel bekend als “bandwidth theft” of “inline linking”, is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het direct koppelen of insluiten van media-inhoud (zoals afbeeldingen, video’s, scripts, enz.) van de ene website op een andere website, zonder de toestemming van de eigenaar van de oorspronkelijke website. In feite gebruikt een andere website jouw bronnen om inhoud op hun eigen site weer te geven, waardoor ze jouw serverbandbreedte en bronnen verbruiken.

wordpress-website-beveiligen-ithemes-security-pro_510

samenvatting hoe een wordpress website beveiligen

Een WordPress website beveiligen is dus van groot belang om te voorkomen dat deze kwetsbaar wordt voor hackers en kwaadwillende activiteiten.  Met de 22 punten hierboven genoemd maakt u de hackers toch een heel stuk moeilijker.

Het is wel noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de verdere evoluties in dit domain en regelmatig deze webpagina “hoe een wordpres website beveiligen” te bezoeken.