Hoe versnel ik mijn wordpress website
Hoe versnel ik mijn wordpress website is een vraag dat veel website-eigenaren zich stellen.
1. Kies de juiste webhosting provider
De keuze voor een WordPress hostingprovider is belangrijk, want het heeft een grote impact op de prestaties, veiligheid en gebruiksgemak van je website. Er bestaan 3 soorten hostings :
- Shared hosting: Dit is de meest voordelige optie, maar je website deelt de server met andere websites. Dit kan de prestaties van je website beïnvloeden.
- VPS hosting: Dit is een meer gespecialiseerde optie die je meer controle en flexibiliteit geeft.
- Dedicated hosting: Dit is de duurste optie, maar je hebt dan de hele server voor je website.
In de meeste gevallen wordt voor een kleine KMO een shared hosting gekozen. Betrouwbare shared hostingproviders zijn Siteground, Vimexx, Hostinger, Combell, NameHero, Bluehost, …
2. Gebruik een lichtgewicht WordPress thema
Er bestaan ontzettend veel WordPress thema’s, gratis of tegen betaling, simpel of met veel mogelijkheden.
Een lichtgewicht thema laadt sneller dan een zwaar thema. Dit is belangrijk voor de gebruikerservaring, want mensen verwachten dat websites snel laden.
Ondanks het inboeten van snelheid kies ik toch voor het gebruik van een pagebuilder, nl de DIVI pagebuilder.
3. WordPress plugins
Er bestaat een plug-in voor elke extra functie die je wil. De verleiding is dan ook groot om voortdurend de opties op jouw website uit te breiden met nieuwe plug-ins. Teveel plug-ins kunnen echter de snelheid nadelig beïnvloeden.
Een goede regel: beperk het aantal plug-ins tot 10.
Controleer de snelheid van elke plug-in met de P3 Plug-in Performance Profiler.
Deactiveer en verwijder plugins die je niet meer gebruikt. Dit zorgt er voor dat de backups kleiner worden en dat de server minder tijd nodig heeft om een backup te maken en dus minder resources nodig heeft.
4. Grootte van de afbeeldingen
Afbeeldingen zorgen er voor dat de pagina bestandsgrootte toeneemt. En hoe groter het bestand, hoe langer het duurt voordat de pagina gedownload is en aan de bezoeker getoond wordt. Het beste is om de afbeelding te verkleinen voordat je deze upload. Mocht je dit niet gedaan hebben, dan zijn er ook plugins die er voor zorgen dat de afbeeldingen verkleind worden tijdens het uploaden. Je kunt de gratis WordPress plugin WP Smush of de EWWW Image Optimizer plugin hiervoor gebruiken.
5. video
Goede teksten en foto’s zijn een must om jouw klant te informeren. Door gebruik te maken van video’s kun je dat tikkeltje meer toeveogen :
- Video’s zijn aantrekkelijker en boeiender dan tekst, waardoor bezoekers langer op je pagina blijven.
- Ze verduidelijken complexe informatie en maken je website gebruiksvriendelijker.
- Video’s kunnen emoties oproepen en een sterkere connectie met je publiek creëren.
Er zijn meerdere manieren waarop je een video op je website kan plaatsen. Je kan bijvoorbeeld je video uploaden naar de media library en linken zoals bij een foto. Deze manier van werken is niet aan te raden. Over het algemeen is een video een groot bestand. Hierdoor neemt het laden van de video veel tijd, geheugen en schijfruimte in beslag. Beter is de video op een externe server te plaatsen zoals YouTube of Vimeo .
oEmbed-methode
oEmbed is een protocol waarmee je video’s, afbeeldingen, tekst en meer kunt insluiten door simpelweg de bron-URL van de media in te voeren die je wilt weergeven.
Het is de gemakkelijkste manier om video’s in WordPress in te sluiten en je hebt er geen technische kennis voor nodig. Volg deze stappen:
- Ga naar YouTube.
- Zoek de video die je wilt insluiten.
- Beweeg je muiscursor over de URL-balk en kopieer de URL van de video.
- Ga nu naar de visuele editor van WordPress.
- Plak de URL van de video en WordPress zal deze automatisch insluiten.
6. Caching
Iedere keer een bezoeker op jouw website aankomt, haalt de website inhoud op van een database die on-the-fly je pagina’ samengesteld.
Door gebruik te maken van caching wordt de pagina reeds statisch op een snel bereikbare plaats bijgehouden. Dit zorgt er zo voor dat de pagina sneller geladen en sneller aan de bezoeker getoond kan worden.
Zowel op server-niveau als in de wordpress omgeving kan er caching gebruikt worden:
server-kant :
Redis
Redis is een cachingtechnologie die webapplicaties snel data laat bewaren en terug oproepen uit geheugen. Redis is een distributed cache, maar heeft meer onderliggende mogelijkheden.
Varnish
Varnish is een reverse caching proxy, ook wel een HTTP accelerator genoemd. Het slaat bestanden of fragmenten van bestanden op in het geheugen, zodat uw site sneller werkt en de server minder belast.
Log in op directadmin of cpanel van de hostingprovider en selecteer het gele om de caching en redis te activeren.
Meer info kan je lezen op https://www.vimexx.nl/help/wordpress-snelheid-optimaliseren-voor-snelste-website
WordPress website:
Ook op je WordPress website kan je een caching plugin installeren. De meest populaire caching-plugins zijn W3 Total Cache en WP Super Cache, maar ook OPcache en Autoptimize worden veel gebruikt.
6. CDN
7. Hou je wordpress database netjes
Probeer zo min mogelijk data in je database op te slaan. Zo zorg je er voor dat de database snel blijft en de website sneller geladen wordt. Je kunt het aantal pagina versies beperkt houden, SPAM commentaar verwijderen, ongebruikte gebruikers opruimen en plugins en themes die je niet meer gebruikt opruimen.
8. Enable hotlink protection
Hotlinking is gebruik maken van de bandbreedte van een andere website door een afbeelding, video of audiobestand, via een directe weblink weer te geven op jouw eigen website. Met andere woorden, je linkt rechtstreeks naar het bestand op de andere website in plaats van het bestand zelf te uploaden naar jouw eigen server.
Dit kan nadelig zijn voor de oorspronkelijke website omdat:
- Het hun bandbreedte verbruikt en hun kosten verhoogt.
- Het hun server kan overbelasten en vertragingen veroorzaken.
- Ze geen controle hebben over hoe hun bestand wordt weergegeven op jouw website.
Er zijn veel manieren om hotlinking te voorkomen, zoals hotlink-beveiliging inschakelen op je server.
Hotlinking voorkomen met een CDN is de beste oplossing indien dit onmogelijk is op de server. De tweede beste optie is om volgende regels in .htaccess toe te voegen:
/* Prevent image hotlinking in WordPress */
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?yourwebsite.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?facebook.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?twitter.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?other-websites-go-here.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ - [F]